Digimon_world_Next_order_digivice_tamagotchi

Digimon World: Next Order - Een RPG Tamagotchi

Digimon heeft altijd in de schaduw gestaan van Pokémon en dat terwijl de designs zeker niet slecht zijn. De monsters zijn cool en kunnen zelfs terug “digivolven” naar hun vorige vormen, dat gebeurt in Pokémon niet. Daarnaast zijn digimon in staat om tegen je te praten, hoe tof is dat? Maar, zijn de open-wereld games dan ook goed? Digimon World: Next Order kwam officieel uit in 2016 op de PlayStation 4 en komt nu pas naar de Nintendo Switch. Zou na zo’n lange tijd een remake niet beter zijn of was dit spel zo modern dat het niks meer nodig had? Ik neem je mee in de digivice en de wereld van Digimon.

De tutorial begint wanneer je na zeven jaar besluit om je digivice om te doen, erin gezogen wordt, in een soort dimensie belandt samen met jouw twee partner digimon (Wargreymon en MetalGarumon) en moet vechten tegen een Machinedramon (een soort robot dinosaurus). Hierin wordt uitgelegd hoe het gevechtssysteem werkt. Het gevecht is volledig geautomatiseerd. Jouw digimon vallen aan en bewegen uit zichzelf. Wel ben je in staat om met order power bevelen te geven aan jouw digimon. Order power verdien je door support te geven. Deze support heeft een lange cooldown waardoor de gevechten voor mij erg saai aanvoelen. De ultieme aanval is de enige aanval die digimon niet uit zichzelf kunnen doen, waardoor je er echt order power voor nodig hebt. Wanneer je de ultieme aanval gebruikt, krijg je een soort animatie te zien wat er heel gaaf uit ziet. Daarnaast is er ook cross-evolutie waarbij twee digimon samengevoegd worden en deze een nieuwe digimon wordt. Dit ziet er heel erg vet uit. 

Digimon_world_next_order_ultieme_aanval_ultimate_leomon

Na dit gevecht begint het verhaal pas echt. Je belandt in een klein dorpje en ontmoet Jijimon. Blijkbaar was jij in de val gelopen die hij voor Machinedramon had klaargezet. De Machinedramon teisteren het land al een tijdje, maar de reden waarom is nog volledig onbekend. Hierdoor zijn alle digimons gevlucht uit verschillende dorpen. Het is aan jou om de Digimon terug te krijgen naar het dorp. De twee partner-digimon hadden zo hard gevochten dat ze overlijden. Jijimon geeft jou nu de keuze uit een aantal eieren om een nieuwe begin te maken. Echter gaan ook deze monsters na een tijdje dood. Je belandt in een soort cirkel waarin de digimon constant getraind worden en sterk zijn maar dan overlijden en je weer opnieuw moet beginnen. Dit vind ik het rotste van de digimon wereld. Nadat ik opnieuw mijn monsters had getraind en ze dood gingen omdat ze te oud waren, bleef er een rotgevoel hangen. Ik hechtte teveel aan ze. Het voordeel is wel dat je twee nieuwe eieren kiest de monsters elke keer een stukje sterker worden. Daarnaast is het super fijn om twee partners te mogen kiezen en geeft het ook een grote uitdaging om constant opnieuw te beginnen.

Digimon_world_next_order_rapidmon_death_overlijdt

Geen band met digimon?

De eieren komen uit en je moet jouw twee baby Digimon trainen tot rookies. Hiervoor zijn twee opties mogelijk. Je gebruikt de witte computer (Tokomon noemt het een witte apparatus) die verschillende vaardigheden traint of traint ze tegen wilde digimon. Met de computer heb je zelf  keuze welke vaardigheden je aan welke digimon wil trainen. Zo kan je ervoor kiezen de stamina van het ene monstertje te trainen en de snelheid van het andere monstertje. Aan de zijkant zie je welke bonuseffecten deze vaardigheden hebben op je monstertjes. Door een aantal keer het apparaat te gebruiken om te trainen digivolve je jouw monsters eerst naar hun in-training vorm en daarna de rookie vorm. 

De wilde wereld

Wanneer je het dorp uitgaat kom je voor het eerst in aanraking met wilde digimon. Hier zijn zowel goede als slechte digimon te vinden. De slechte digimon zijn te herkennen aan een blauw, wit of rood balkje boven hun hoofd. De blauwe zijn in verhouding tot jouw level en zijn makkelijk te verslaan. De witte zijn was lastiger maar zitten ongeveer op hetzelfde level als jouw monsters en de rode zijn lastig en zijn hoger level. Ook hangt dit af van in welke digivolve status jouw twee partners zijn. Als jij bijvoorbeeld twee rookies hebt die level 20 zijn en je gaat proberen een champion digimon te verslaan die ook level 20 is, is het mogelijk dat die champion te sterk is omdat die een aantal digivolve fases boven ze is. Door ze te verslaan wordt je sterker. In tegenstelling tot de witte computer heb je in deze gevechten geen controle over welke vaardigheden je traint, wat begrijpelijk is. Het grootste voordeel van het trainen in het wild is dat de tijd stilstaat zodra je een gevecht begint. Hierdoor is het mogelijk om in een kortere tijd meerdere gevechten te doen en zo sneller sterker te worden. In het begin zijn vooral deze gevechten heel lastig omdat je Digimon laag level zijn en een lage Digivolve vorm. Zelfs op beginners modus had ik er heel veel moeite mee.Later wordt het gemakkelijker en leuker, doordat je monsters de gevechten wel aankunnen.

Digimon_world_next_order_giant_numenon_king_koning

Daarnaast zijn er goede digimon en ook andere mensen. Deze moet je overtuigen om terug te gaan naar het dorp. Er zijn namelijk lege faciliteiten die opgevuld moeten worden, waardoor het dorp groeit en jij verder komt in het verhaal. Zo wil de ene digimon een gevecht met je aangaan waarin je moet bewijzen dat je goed bent, en de ander wil dat je een vermiste vriend van hun zoekt. Heel veel Digimon hebben ook voicacting, wat ik zeker kan waarderen. Goede digimon zijn op de kaart gemarkeerd met een blauwe uitroepteken of een blauwe cirkel. De mensen helpen je met verder komen in het verhaal door ook hulp te bieden aan de goede digimon of aanwijzingen te geven. Ook zij hebben stemmen, yippie!

Digimon_world_next_order_renamon_hulp_goede_digimon

Tamagotchi in een nieuw jasje

Terwijl jouw partners met je meelopen, vechten, trainen of rusten moet je ze ook verzorgen. Dit heeft wat weg van Tamagotchi, wat ik zelf erg leuk vindt. Je moet ze voeren, ze laten slapen wanneer ze uitgeput zijn, ze een pleister geven als ze gewond zijn, een pil geven als ze ziek zijn en naar het toilet brengen. Dit geven ze zelf aan met icoontjes boven hun hoofd en door dingen te zeggen die onderin beeld verschijnen. Het geluid was op momenten behoorlijk irritant. Je krijgt én de notificatiepiepjes én het geschreeuw van jouw digimon. Kortom een behoorlijke earrape. Het is belangrijk dat je erop let zodat jouw digimon niet ziek worden of doodgaan. Als digimon voor een langere tijd ziek zijn gaan ze eerder dood. Verder vragen jouw digimon ook soms na een gevecht of training om waardering. De mogelijkheid om het te negeren, waardering te geven of een draai om de oren te geven wordt je dan gegeven. Aan de hand van jouw keuze worden bepaalde vaardigheden geboost. Ook verandert jouw digimon in een poep digimon als je ze meerdere keren niet op tijd naar het toilet laat gaan. Daarbij gaan hun stats ook omlaag. Gelukkig gebeurt dit niet in de echte wereld…Dan liepen er veel mensen met een drol aan het lijntje. 

Digimon_world_next_order_poop_te_laat_naar_toilet_

Gebruik de tamer points!

Tamer points zijn heel handig en zeker belangrijk om te innen. Ik had niet door dat ik nieuwe tamer points had en had daardoor nog meer moeite met gevechten en items dragen dan ik had moeten hebben. Tamer points krijg je door een level omhoog te gaan. Door de wereld te verkennen, jouw digimon te verzorgen en gevechten te winnen krijg je experience points waardoor je dus levelt. Met deze punten verbeter je vaardigheden. Dit komt behoorlijk van pas om jouw digimon krachtiger te maken, waardoor je verder komt. Zo is er een vaardigheid waarbij je jouw digimon langer laat leven of betere voorwerpen krijgt van verslagen digimon. Mijn persoonlijke favoriet is het langer laten leven. Zo worden de eieren die je krijgt nadat je digimon overlijden nog sterker.

Moonwalking

De beweging van jouw personage is alles behalve vloeiend. Als jij jouw personage wil laten omkeren duurt dat langer dan dat ze daadwerkelijk beweegt. Zo kan je naar achter lopen terwijl je personage nog bezig is met omdraaien. Het lopen zelfs gaat wel snel maar de animaties zijn echt traag. Hier ergerde ik me soms aan. Verder is de omgeving om je heen redelijk leeg en plat. Het woestijnstuk kan ik wel waarderen maar de High plains hadden van mij best wat meer bebost mogen zijn. 

 

Digimon_world_Next_order_high_plains_world_overview_empty_leeg

Wel is de wereld goed gevuld met Digimon. Overal waar je kijkt zie je ze lopen, waardoor je niet makkelijk verrast kan worden door een digimon die opeens achter je aan rent. Zo heb ik in het begin vooral gebieden zitten ontdekken en was ik ruim 20 uur verder zonder dat ik voorbij het eerste hoofdstuk was. Het verhaal is erg uitgebreid, maar dit is niet erg. 

Ten slotte is er ook nog muziek. Elk gebied heeft een eigen deuntje en ook de gevechten hebben epische liedjes. De muziek past  zeer goed bij elk gebied. Zo heb je een woestijnmuziekje, een piratenmuziekje en een vulkaanmuziekje. De gevechtsmuziek is vooral heel vrolijk en spannend.

Conclusie

Digimon World: Next order heeft zich na zeven jaar eindelijk een weg mogen banen naar de pc en de Nintendo Switch. Had het eigenlijk wat aanpassingen mogen hebben? Ja. Geen enkel spel is perfect, maar er zitten zeker meer positieve aspecten in dan negatieve. Het begin kan behoorlijk pittig zijn waardoor je je echt niet hoeft te schamen als jij beginner modus kiest. Het brengt op die manier juist veel uitdaging met zich mee. Je krijgt tenslotte ook twee partner digimon, dan hoort er een moeilijkheidsgraad bij. Daarbij hebben deze monstertjes verzorging nodig anders schreeuwen ze iedereen wakker of overlijden ze snel aan ziekte. De gevechten zijn dan wel automatisch, maar ze zijn toch leuk om te doen. Hoewel de wereld soms leeg voelt en je personage niet lekker beweegt, brengt de muziek goede sfeer met zich mee en waan je je in een goed verhaal vol met mysterie. Tenslotte is de prijs van € 59,99 het zeker waard. Ik was ruim 20 uur kwijt alleen al een het eerste hoofdstuk. Tijd is tenslotte geld. Wie altijd gedroomd had van een remake van de Tamagotchi, dit is hem!

 

Digimon_world_next_order_happy_praised_digimon
7.5

N1-score

 • + Uitdagend
 • + Goede voice acting
 • + Zeer uitgebreid
 • + Twee partner digimon
 • + Goed verhaal
 • + Veel verschillende digimon
 • + Goede muziek
 • - Geen vloeiend bewegend personage
 • - Gebieden voelen soms leeg
 • - Digimon kunnen (snel) doodgaan
 • - Digimon geluiden wanneer ze wat willen zijn behoorlijk irritant
 • - Gevechten zijn geautomatiseerd

Like dit bericht:

Over Evelyne

Evelyne is onze nieuwe redacteur bij N1-UP. Haar favoriete Nintendo-personage is Piplup van Pokémon.

Lees meer over Evelyne

Recente artikelen

De vijf beste uitspraken van Link uit The Legend of Zelda

0

Special De vijf beste uitspraken van Link uit The Legend of Zelda

01-04-2023

4

Dennis

Game Proeverij Yoshi´s Island

0

Special Game Proeverij #3 - Speel mee met Yoshi's Island!

01-04-2023

3

Mitch

Yoshi Tour komt naar Mario Kart Tour met nieuw personage

0

Nieuws Yoshi Tour komt naar Mario Kart Tour met nieuw personage

01-04-2023

1

Rik

Reageer als eerste!