bomb rush cyberfunk main image nintendo

Bomb Rush Cyberfunk - De revival die Jet Set Radio verdient

  • Review

  • 27 aug 23 om 08:03

  • Mitch

De oerhollandse studio Team Reptile blaast SEGA’s vergeten Jet Set Radio-franchise nieuw leven in met Bomb Rush Cyberfunk. Na in vele Nintendo Directs de show te hebben gestolen met trailers, is de game nu eindelijk uit voor de Nintendo Switch. Get ready to get funky!

Het leven van hoofdpersonage Red draait om skaten, dansen, graffiti en andere dingen waar de autoriteiten niet van houden. Wanneer Red aan het begin van de game ontsnapt aan de politie, is de vreugde slechts van korte duur. Tijdens het freerunnen over de daken wordt hij namelijk onthoofd door de mysterieuze DJ Cyber. Via een vlijmscherpe vinylplaat. En dat zijn pas de eerste tien minuten van Bomb Rush Cyberfunk (BRC).

Gelukkig voor onze hoofdpersoon speelt BRC zich af in de verre toekomst, waar wel meer mensen rondlopen met een robothoofd. Om zowel de politie als DJ Cyber te bestrijden, sluit Red zich aan bij de Bomb Rush Crew. BRC heeft maar één missie: de All City-status bereiken. Hiervoor moeten ze door de vijf districten van New Amsterdam skaten en de heersende skate- en dancecrews van hun troon stoten. Met zoveel mogelijk stijl en de nodige liters spuitverf, natuurlijk.

Bomb Rush Cyberfunk screen stad

Dit is zo’n game die er over 20 jaar nog steeds goed uitziet.

Crew vs Crew

Na een korte introductie mag je los in het eerste gebied, Versum Hill. Hier leer je al spelenderwijs de basis van het stunten, grinden en het zetten van graffiti tags. Red beweegt super soepel, reageert direct op al je inputs en met slechts een paar knoppen tovert hij de vetste tricks op het scherm. Al snel vlieg je door half-pipes, grind je over rails en spuit je tags van rivaliserende gangs over op de meest onmogelijke plekken.

Met elke tag verdien je Rep en wanneer je Rep hoog genoeg is, daag je rivaliserende crews uit. Tijdens deze crew battles moet je verschillende opdrachten uitvoeren, waarbij het draait om het herhalen van combo’s of het verbreken van hoge scores. Terwijl je REP opbouwt weet de politie je trouwens ook steeds beter te vinden, waardoor je agenten zult moeten afschudden tussen de combo’s door.

bomb rush cyberfunk screen crew battle

Deze Crew Battle is los!

Oneindige combo’s

Over die agenten en de bijbehorende ‘combat’ ben ik wat minder te spreken. Het uitdelen van trappen mist feedback en de beste move -agenten de lucht in slaan en dan sprayen met graffiti- vertelt de game je pas erg laat. Het is dat ik deze aanvalsoptie online ben tegengekomen, anders waren de gevechten nog suffer geweest. De boss battles voegen wat spektakel toe, maar zijn ook weinig bijzonder. Het is allemaal ‘wel ok’, terwijl de rest van de game supervet is.

Wat de politie wel goed doet, is uitdaging toevoegen aan de game. BRC is namelijk zeer toegankelijk en ook erg vergevingsgezind. Zet je een stunt te laat in, dan landt Red alsnog altijd op twee wielen en balanceren tijdens een manual is ook niet nodig. De learning curve zit ‘m vooral in het aan elkaar rijgen van de combo’s en het doorgronden van de score-opbouw. Heb je dit door, dan maak je al snel oneindige combo’s en is de story mode een eitje.

BombRush Cyberfunk screen combat

De combat is gelukkig maar een klein deel van het spel.

Meer dan een game

De diepgang in BRC zit ‘m in de kleine dingen. Ieder gebied zit vol met collectibles en geheimen. Je hebt een jetpack om grote sprongen te maken en je kunt rails zelfs verticaal en ondersteboven oprijden. Als je jouw in-game flip phone tevoorschijn haalt om op de kaart te kijken, kun je nog steeds doorspelen terwijl je Red naar zijn telefoon ziet staren. Je kunt ook overschakelen naar de camera van de telefoon en selfies maken tijdens het stunten, terwijl de heerlijke soundtrack door je speakers knalt. Oh en naast Red zijn er tal van personages te unlocken, alsmede een boel verschillende skateboards, inline skates en BMX-fietsen.

Helaas blinkt niet alles goud. Zo is het niet altijd even duidelijk waar je heen moet en ontbreekt een overzicht met collectibles per gebied. Ook dropt de Nintendo Switch-versie wat frames in de grotere gebieden en is de prijs van 40 euro best hoog. Maar daar krijg je wel een spectaculaire soundtrack, prachtige cell-shaded graphics en een verrassend uitgebreid avontuur voor terug. Net als Jet Set Radio is BRC meer dan een game: het is een vibe. Can you dig it?

8

N1-score

  • + Waanzinnige visuals
  • + Soundtrack van het jaar
  • + Speelt ontzettend lekker weg
  • + Verrassend veel content
  • - Combat is niet heel sterk
  • - Framedrops in grotere gebieden

Like dit bericht:

Over Mitch

Mitch houdt van Nintendo, maar schuwt kritiek op het bedrijf niet. Als Community Manager houdt hij de sfeer op N1 graag relaxed en gezellig. Je mag hem altijd uitdagen voor een potje Smash of Mario Party in de N1-Discord!

Lees meer over Mitch

Recente artikelen

Van Gogh Pikachu Pokemon eevee Merch Promokaart

2

Column Pokémon x Van Gogh-samenwerking is pure chaos

29-09-2023

6

Evelyne

Soundtrack Sunday: Vlieg weg met Civilization

1

Special Soundtrack Sunday: Vlieg weg met Civilization

27-08-2023

3

Icelos

Uncle Chop’s Rocket Shop – Werken tot je erbij neervalt

1

Hands-on Uncle Chop's Rocket Shop - Werken tot je erbij neervalt

26-08-2023

3

Dreon

Reageer als eerste!