Ark: Survival Evolved

  • Review

  • 15 dec 18 om 12:00

  • Icelos

Hoe zou het zijn geweest als tijdens het Mesozoïcum de homosapiens ronddwaalden over de aardbol? Zouden we jagen op kleinere zoogdieren of als een wolfachtige in groepen jagen op grotere maaltijden, zoals de tyrannosaurus rex? Ark: Survival Evolved brengt deze fantasie tot leven in een open world survival-game. Van het ontdekken van vuur tot de ontwikkeling van simpele en later complexe gereedschappen tot het jagen op de meest indrukwekkende dieren die ooit op aarde hebben rondgelopen. Is Ark: Survival Evolved op de Nintendo Switch het prijskaartje van zestig euro waard? Of kun je hem beter op andere systemen halen?

Ark: Survival Evolved verscheen in 2015 al op Steam en wist zich iets later ook een weg te banen naar de PlayStation 4 en Xbox One. De spellen werden redelijk goed ontvangen, hoewel ze op de consoles geteisterd werden door lage framerates, glitches en bugs. Dit werd door de vingers gezien omdat het spel enorm uitgebreid en interessant is. Dit survivalspel werd begin 2018 aangekondigd voor de Nintendo Switch en is nu dan eindelijk verschenen. De komst van Ark: Survival Evolved voelt als mosterd na de maaltijd en na enkele uren te hebben gespeeld, kan ik zeggen dat de port absoluut een nare nasmaak heeft.

Technology

In Ark: Survival Evolved maak je jouw eigen personage en begin je als een doodnormaal oermens. Door stenen en takken te manipuleren bouw je gereedschappen en hiermee krijg je langzaam maar zeker steeds meer mogelijkheden. Al snel is enkel je onderbroekje niet meer genoeg en moet je grondstoffen voor kledij verzamelen, dieren doden voor hun vlees of pelt en beschutting bouwen voor de overnachting, grote Theropoda of andere carnivoren.

Het principe werkt goed, door meer te bouwen krijg je meer ervaringspunten die je vervolgens weer kunt uitgeven om nieuwe technologieën te bedenken. Mocht je lang genoeg spelen dan zullen verrekijkers, bootjes, automatische geweren en zelfs volledig moderne uitrustingen in handbereik zijn. Het is ontzettend leuk om jouw imperium op te bouwen, zeker samen met een vriend. Het is daarom extra jammerlijk dat de Nintendo Switch-versie als enige geen split-screen co-op heeft. Dit was perfect geweest voor de hybride console, hoewel ik een donkerbruin vermoeden heb waar dat aan ligt…

Technisch beperkt

Laat ik direct met de deur in huis vallen; het allergrootste probleem in Ark: Survival Evolved voor de Nintendo Switch moet toch wel de kwaliteit van de port zijn. Grafisch is alles één grote blur terwijl zowel dingen in de achtergrond als de voorgrond zomaar in beeld springen. Van de schaduwen tot gigantische dinosauriërs tot de levende flora; niets weet de dans te ontspringen. Daarbij draait het spel soms op dertig frames per seconde en soms krijg je er slechts tien. Het ergste van alles: in de handheldmodus is het geheel vele malen slechter. Ja, nog slechter. Hierdoor is het spel grotendeels onspeelbaar geworden.

Deze technische beperkingen doen de game veel kwaad en hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat de local co-op uit Ark: Survival Evolved is gehaald. Iets wat vrij pijnlijk is, aangezien dat juist één van de weinige voordelen was die de consoleversies hadden. Daar komt nog eens bij dat de laadtijden op de Nintendo Switch simpelweg lachwekkend zijn. Ook op de andere thuisconsoles kon het lang duren, maar de Nintendo Switch spant de kroon. Alleen al om de wereld te starten heb je vijf volle minuten nodig. Als laatste kent deze variant van Ark (nog) geen downloadbare content en lijken sommige updates totaal verloren.

Conclusie

Ark Survival Evolved is een ontzettend leuke titel, zeker wanneer je creatief bent en met vrienden kunt spelen. Echter, de Nintendo Switch-versie kan ik oprecht niemand aanraden. Zelfs een laptop uit 2012 zou het spel sneller en beter kunnen draaien. Daarbij zou het dan meer content hebben, wat natuurlijk vrij ridicuul is. Zeker voor het huidige prijskaartje is een aankoop absoluut niet gerechtvaardigd. Je zou ironisch kunnen zeggen dat deze versie allesbehalve ‘Evolved’ is, of überhaupt ‘Survival’-waardig.

3.4

N1-score

  • + Ontzettend veel content
  • + Unieke setting
  • - Grafisch een lachertje
  • - Technisch bedroevend
  • - Mist content van andere versies
  • - Prijskaartje te hoog
  • - Geen split-screen co-op

Like dit bericht:

Recente artikelen

A Highland Song – Veel Highland, weinig song

0

Review A Highland Song - Veel Highland, weinig song

05-12-2023

0

Joran

Nidhogg 2

0

Review Nidhogg 2

19-12-2018

0

Paul

Super Smash Bros. Ultimate – Everyone is Here!

2

Review Super Smash Bros. Ultimate - Everyone is Here!

13-12-2018

2

Icelos

Reageer als eerste!