SteamWorld Quest

  • Preview

  • 27 feb 19 om 18:00

  • Daan

  • 0

Ik zal gelijk moeten opmerken dat ik meer van SteamWorld Quest heb gezien dan de meeste mensen. In december vorig jaar was ik uitgenodigd om een vroege blik te werpen op het spel. Hoewel alle ideeën al een plekje hadden, waren de makers nog erg druk om een strakke ervaring neer te zetten. Ik zag meteen dat er veranderingen aan zaten te komen en liet het moment een beetje rusten. Nu, twee maanden later, mocht ik opnieuw met het spel aan de slag en het resultaat mag er zonder meer wezen.

Ontdekking vraagt kunst

Vanaf het prille begin voelt SteamWorld Quest aan als video game comfort food. Nou ja, het zijn een beetje smerige woorden, maar dat maakt niet minder waar. Een rollenspel met kaarten als hoofdmechaniek is bijna te perfect voor mij, iets wat ik maar al te graag toegeef. Toen ik op demo-momenten door het spel liep, voelde het aardig rustgevend aan. Quest biedt kleine omgevingen om te doorgronden en alle kaart-gekte die je maar zou willen.

Het doorlopen van de kleine gebieden heeft nauwelijks uitleg nodig. Normaliter staat er altijd wel iets op je wachten, waar jij dan op moet anticiperen. Het gegeven kan vijanden, kisten of een vervolg op het verhaal te weeg brengen. Hoewel je alles onderzoekt vanuit het welbekende zijwaartse perspectief, kun je nu jezelf in alle vier directies begeven en specifieke paden bewandelen. Optionele paden zijn aanwezig om de speler, die klaar is voor een uitdaging, op de wenken te bedienen. Het is hier dat je krachtige vijanden tegenkomt, maar dan ook veel beter beloond wordt. Binnen enkele minuten zit je in de flow van het avontuur en kijk je eigenlijk nooit meer om.

Een element wat erg veranderd is ten opzichte van de originele build zijn constante beloningen. In december was het merendeel van de dozen leeg en waren de schatkisten de enige plek waarin kleine extra’s zaten. De flow was nog steeds aantrekkelijk, maar er zaten fikse lege momenten in. Nu is het geld meer verspreid, wat problemen kan veroorzaken in de balans, maar dat moeten we nog even afwachten. Daarnaast krijg je nu beloningen als je van het lineaire pad afwijkt. Het maakt de ervaring net een beetje meer vindingrijk.

Meer verhalen, meer glorie

Begrijp het volgende niet verkeerd, maar SteamWorld Quest is meer gefocust op het verhaal. De vorige delen speelden met het idee en de resultaten waren aardig fraai. Dig 2 in het bijzonder plaatste het verhaal in de lege ruimtes, waardoor je momenten had om adem te halen. Het gaf je ruimte om alles te voorzien voordat je weer het onheil in werd gezogen. Gameplay blijft een belangrijk onderdeel van Quest, maar het geheel is anders genesteld. Het verhaal en de mechanieken proberen elkaar meer te complimenteren, wat een directie is dat past bij de SteamWorld-games. Als je niet in het gevecht zit, dan lees je dikwijls de fantastische dialogen.

Het verhaal van SteamWorld Quest is geschreven door de man achter de omschrijvingen van de SteamWorld Heist-hoeden, en dat valt te merken ook. De verhaallijnen zijn compleet over de top en de meeste grappige die ik ooit ben tegengekomen in een demo. Onze ”held” praat constant in de derde persoon, denkende dat ze de top al heeft bereikt. Het hoofdpersonage wil zo graag lid worden van de Guild, zo graag zelfs dat ze op een dodelijke missie gaat. Haar vrienden nemen dat niet geheel in dank af, en die spanning is hoe de game zichzelf verder ontwikkeld. Een ding is absoluut duidelijk: een groter kwaad kijkt vanuit de schaduw mee. Wat dat kwaad is en hoe het bestreden kan worden, dat weten we nog lekker niet.

Vechten met kaarten

Iets wat we wel zeker weten zijn de ins en outs van het gevechtssysteem. De kaart-gevechten zijn de manier waarop je interacties voert met vijanden tijdens je reis, en er zijn vele details die je zult moeten onthouden. Om te beginnen, elk personage heeft maar een gelimiteerd aantal kaarten tot zijn/haar beschikking. Deze zul je correct moeten beheren, want elke verandering telt. Met een aanval verkrijg je een Gear en die zijn nodig om betere kaarten te activeren. Het is slim om een mix van Gear bij je te dragen en geen kaarten, zodat je goed op verschillende aanvallen kunt anticiperen. Daar komt bij dat een extra kaart wordt toegevoegd aan de aanval als je een rits van dezelfde soort kaarten gebruikt. Wat deze speciale kaart doet, ligt aan de crew member die hem gebruikt.

In de demo’s die ik te spelen kreeg, had ik toegang tot drie verschillende personages. De eerste focust zich op verdedigen en aanvallen met een zwaard, een ander focust zich op magische schilden en magie en als laatste hebben we de bruut die slagen kan incasseren. Belangrijk is het om te focussen op een personage, om vervolgens te plannen voor de volgende. Dit doe je door kaarten bij elkaar te brengen en ze te wisselen waar dat mogelijk is. Je kunt op de min-knop drukken en zien wat de kaarten doen, zodat je een gedegen keuze kunt maken. Uiteraard kan het niet altijd de goede kant op gaan, maar opnieuw, daar moet je op anticiperen. Het Gear-systeem zorgt ervoor dat je in de perken blijft en niet zomaar de meeste krachtige aanvallen kan uitvoeren. Een mix aan offensieve en defensieve aanvallen, plus verscheidene elementen, is bijna noodzakelijk om geruisloos het einde te bereiken. Een deck van een personage bestaat maar uit acht kaarten, dus je zult duidelijke keuzes moeten maken.

Zelfs in slechte situaties, lig je er nooit helemaal uit. De personages groeien de meer je vecht en kunnen na een tijd meer aanvallen verdragen. Een stelletje accessoires helpen je ook met de reis, en zorgen dat je het personage tijdelijk nog sterker kan maken. De belangrijkste factor zijn de Recovery Items. In de originele build uit december was het niet mogelijk om gezondheid te herstellen buiten kaarten om. Speciale voorwerpen kunnen dit nu door op de plus-knop te drukken en ze selecteren vanuit een menu. Voorheen was het gemakkelijk om af te gaan en moest je heel snel een Gilgamech standbeeld opzoeken. Het is hier dat niet alleen al je schade ongedaan wordt gemaakt, maar ook waar het spel opgeslagen kan worden. Spelers zullen nu minder moeite hebben om brute aanvallen te overleven. Mocht de speler echter daar meer profijt van hebben, dan kan hij/zij altijd nog de moeilijkheidsgraad omhoog gooien.

Voorlopige conclusie

Er vallen nog genoeg dingen te zeggen over SteamWorld Quest, maar dit is het belangrijkste wat je moet weten: de game bevindt zich momenteel op een fraaie plek. Het spel zat al gedegen in elkaar tijdens mijn eerste sessie, maar het totaal plaatje voelt zo goed als af. De kaart gevechten zijn fantastisch, verschillende werelden zijn leuk aangekleed en de mechanieken worden steeds een beetje scherper. De balans blijft een moeilijk vraagstuk, maar dat geef ik graag de ruimte om beter te worden. Ik zie de volledige game met open armen tegemoet!

Like dit bericht:

Recente artikelen

Gerucht: Xbox brengt handheldconcurrent uit voor Nintendo Switch

0

Nieuws Gerucht: Xbox brengt handheldconcurrent uit voor Nintendo Switch

28-03-2024

0

Thijmen

N1 Roundtable: Pokémon Shield & Sword

0

Special N1 Roundtable: Pokémon Shield & Sword

28-02-2019

0

Dyon

Zet Tetris 99 een nieuwe trend voor Nintendo Switch Online?

0

Column Zet Tetris 99 een nieuwe trend voor Nintendo Switch Online?

22-02-2019

0

Erik

Reageer als eerste!