OlliOlli World

  • Preview

  • 17-06-2021 18:00

  • Paul

0

OlliOlli World is het derde deel in de OlliOlli-serie van Roll7. Het eerste deel verscheen oorspronkelijk voor PlayStation Vita, maar ik heb pas met de pc-port kennis mogen maken met deze toffe serie skategames. Om alvast een voorproefje te kunnen nemen werd de redactie uitgenodigd voor een virtueel OlliOlli World-evenement, en als fan van het tweede uur was ik dé aangewezen man om met het gemak van mijn eigen pc, bureaustoel en versnaperingen deel te nemen. Hoe is dit vervolg in de OlliOlli-serie?

OlliOlli World

Tijdens de Indie World-presentatie van Nintendo in april werd OlliOlli World onthuld en mijn eerste indruk was erg positief: een nieuwe OlliOlli-game! De eerdere delen in dit universum waren exclusief in twee dimensies te spelen en dit was voor zijn tijd een prima oplossing. Met OlliOlli World is echter de overstap naar 3D gemaakt, en dit levert een fantastisch resultaat op. Naast het feit dat de artstyle en textures er gelikt uitzien geeft de extra dimensie een hoop extra mogelijkheden die de serie een nieuw leven inblaast.

Het basisprincipe van OlliOlli World is onaangeraakt: scheur je een weg door de levels terwijl je combo’s aan grinds, tricks en airs aan elkaar rijgt als een epische skategod. Door de linkerstick een richting op te bewegen en vervolgens los te laten doe je een fliptrick, een bekend principe voor spelers van EA’s Skate-serie. Ook hier kun je eerst de stick een halve of hele slag draaien voordat je het loslaat voor gruwelijke laser flips, double heelflips en andere trucjes waar je in het echte leven jarenlang voor moet oefenen. En als je niet zoveel vertrouwen in jezelf als virtuele skater hebt, niet getreurd: in de zogeheten Tricktionairy kun je op je gemak bekijken wat je opties zijn alvorens je aan een level begint.

Radlandia

Het eerste wat opvalt is de invulling van Radlandia. Radlandia is een skateboardutopia, tot de nok toe gevuld met details, waar je kennismaakt met bizarre personages en uniek vormgegeven locaties doorkruist onder begeleiding van pompende elektronica-tracks. Met de toevoeging van quarter pipes, wall rides en grab tricks is je lijst aan vaardigheden aanzienlijk uitgebreid en dit maakt het spel een stuk leuker dan zijn voorgangers: met deze nieuwe skills heb je minder kans op “dode” momenten in de gameplay gezien je altijd wel de mogelijkheid hebt om een trucje uit te voeren. Dankzij de introductie van split routes kun je levels opnieuw blijven spelen en nieuwe paden, zijmissies en beloningen ontdekken zonder dat je iedere keer precies hetzelfde parcours aflegt. En deze herhalingen zijn wel nodig: af en toe vlieg je zo snel door een level heen dat je geen tijd hebt om even (figuurlijk) stil te staan om naar de gave omgevingen te kijken.

Extra opties

Naast het simpele doel om het einde te bereiken zit elk level bomvol uitdagingen die je kunt voltooien om je skatevriendjes te imponeren. Skate over drie katten heen, geef de mensen in het zwembad een epische flip om te aanschouwen of scoor simpelweg genoeg punten om de huidige recordhouders van de troon te stoten zijn een paar voorbeelden hiervan. Ook kennen sommige levels sidequests waar je even van je skatebord afstapt om te kletsen met een kikker of ander vaag figuur en wat te ontdekken over Radlandia.

In de uiteindelijke versie van OlliOlli World zou je tevens de mogelijkheid moeten krijgen om het uiterlijk, de tricks en de stijl van je personage aan te passen. Ook zijn er online competities gepland en spreken de ontwikkelaar over toegang tot miljoenen(?!) levels in de sandbox-modus. Dit was ten tijde van het preview-evenement niet aanwezig, maar als ze deze beloftes na weten te komen dan hebben we geen andere skategame meer nodig.

Voorlopige conclusie

OlliOlli World is de juiste stap vooruit na de tweedimensionale delen die eerder verschenen. De snelheid, flow en strakke besturing zitten er nog steeds in, en nu komt het nóg beter tot zijn recht dankzij de toevoeging van de derde dimensie. Met wallrides, quarter pipes, split routes en grab-trucjes heb je een scala aan nieuwe elementen om de wonderlijke wereld van Radlandia te ontdekken en eigen te maken. Ergens is het wel jammer dat de nostalgische pixel art verdwenen is, maar de nieuwe artstyle zit er gelikt uit en sluit goed aan bij het geheel. Met de planning voor customization, online competities en (naar verluidt) miljoenen levels is dit er eentje om in de gaten houden! OlliOlli World verschijnt later dit jaar voor Nintendo Switch.

Reageer als eerste!

of om een reactie achter te kunnen laten.