Rechter: Nintendo's Europese eShop-beleid illegaal

  • Nieuws

  • 6 dec 21 om 18:29

  • Rik

  • 2

Normaal gesproken staat Nintendo er juist om bekend naar de rechter te stappen en dwangbevelen uit te vaardigen, maar onlangs waren de rollen eens omgekeerd. De Noorse consumentenbond heeft Nintendo succesvol voor de rechter gesleept omdat het restitutie-beleid in de Nintendo eShop illegaal is volgens EU-regels. Nintendo moet per direct toestaan dat consumenten pre-orders in de eShop kunnen cancelen met volledige teruggave van de aankoopsom. 

Nintendo of Europe verloor het hoger beroep bij het Oberlandesgericht Frankfurt, een jaar eerder won Nintendo juist nog bij de lagere rechter. De Noorse consumentenbond en hun Duitse collega’s die voor deze rechtszaak samenwerkten gingen echter gelijk in hoger beroep. Met succes blijkt nu. De Noren zijn een samenwerking aangegaan met hun Duitse collega’s omdat Nintendo of Europe in Duitsland is gevestigd. Daarom moest de zaak ook bij een Duitse rechter voorkomen.

Het juridische conflict ging om de vraag of consumenten het recht hadden om hun digitale aankoop voor levering (lees: pre-orders) te annuleren. Strikt genomen verplicht de consumenten-wetgeving van de EU dat bedrijven deze mogelijkheid moeten bieden. Nintendo vond echter dat zij een game al geleverd hadden op het moment dat de consument met zijn pre-order ‘de toegang tot een game’ verschaft hadden. De consumentenbonden vonden dat een game pas geleverd is op het moment dat de consument ook daadwerkelijk gebruik kan maken van de software. De rechter was het met de consumentenbonden eens.

Nintendo past beleid gelijk aan.

Nintendo heeft per direct hun restitutie-beleid aangepast in overeenstemming met het vonnis. De snelheid waarmee Nintendo dit deed is niet zo gek: de rechter vaardigde verschillende dwangbevelen uit om dit af te dwingen. Nintendo riskeerde een boete van €250.000 per onterecht geweigerde annulering. Daarnaast moet het management van Nintendo of Europe zelfs de gevangenis in als de uitspraak genegeerd wordt. De Noorse consumentenbond voerde de rechtszaak namens de Noorse consumenten. De uitspraak heeft echter ook gevolgen voor Nederland en België. Hoewel Noorwegen geen lid is van de EU hebben zij wel een apart verdrag gesloten waardoor zij zich op dit punt aan EU-wetgeving houden. Omdat dit een zaak over EU-recht ging is de uitspraak ook gelijk geldig in de rest van de Europese Unie.

Nintendo heeft gelijk instructies toegevoegd op hun website om pre-orders te annuleren

De bovenstaande instructies werken echter alleen voor games die langer dan zeven dagen verwijderd zijn van de releasedatum. Games die binnen zeven dagen uitkomen worden al als pre-load gedownload op de Nintendo Switch. Nintendo was van mening dat ook dit toch op zijn minst als levering gezien moest worden. Toch was de uitspraak ook hier helder over: Levering vindt pas plaats wanneer de game daadwerkelijk speelbaar is. Het is nog niet bekend hoe consumenten pre-orders voor games die binnen zeven dagen uitkomen kunnen annuleren. Mogelijk moet Nintendo hiervoor technische zaken aanpassen in de eShop. Hou N1-UP in de gaten voor updates over deze situatie.

Ben jij het eens met de Duitse rechter? Laat het ons weten in de comments!

Bron: pressfire.no (in het Noors)

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Een Activision-studio werkte naar verluidt aan een Donkey Kong-spel

0

Nieuws Een Activision-studio werkte naar verluidt aan een Donkey Kong-spel

06-05-2024

0

Evelyne

50 miljoen downloads voor Pokémon Unite

0

Nieuws 50 miljoen downloads voor Pokémon Unite

06-12-2021

0

Rik

Gerucht: Assassin’s Creed: The Ezio Collection komt naar Nintendo Switch

1

Nieuws Gerucht: Assassin's Creed: The Ezio Collection komt naar Nintendo Switch

06-12-2021

3

Erik

Discussieer met ons mee! 2

Rynelan

6 dec 21 om 23:02

#2724‍

130 XP | 26 comments

Ik verwacht dat die 7 dagen beleid ook komt te vervallen. Niet speelbaar = niet geleverd. Ook 1 dag van te voren is de game nog steeds niet speelbaar dus moet deze gewoon te cancellen zijn.

 

Sowieso zou het Nintendo sieren om een flexibelere annulering beleid te hebben. Steeds meer platformen hebben een tijd van +/- 2 uur waarin je je game kan annuleren. Zo kan je een game toch uitproberen en binnen 2 uur "terugbrengen" als deze niet bevalt.

 

Uiteindelijk gok ik dat dat veel meer omzet genereert omdat mensen sneller kopen om te proberen en in vele gevallen toch blij zijn met iets wat ze zonder de 2 uur probeer tijd nooit hadden gekocht.

Edit: de 2 uur moeten uiteraard pas in gaan nadat de game is gestart. Zonder starten zou je zelfs nog de 14 dagen kunnen gebruiken omdat je het product nog niet hebt gebruikt.

Fl@ppy

6 dec 21 om 23:59

#2725‍

2791 XP | 540 comments

2 uur proberen zou ik echt wel waarderen. Hoewel sommige games binnen 2 uur ook uitgespeeld kunnen zijn natuurlijk. Maar heb toch wel eens een miskoop gedaan, waar je graag het geld voorterug gehad zou willen hebben.