Prototype-landkaart Super Mario World uit 1989 opgedoken

  • Nieuws

  • 20 mrt 23 om 12:10

  • Dennis

  • 2

Er is nieuw beeldmateriaal opgedoken van de SNES-klassieker Super Mario World. Een protoype van de landkaart is gerestaureerd uit oude, corrupte data, en kan nu worden bekeken!

Tussen 2018 en 2020 lekten een hoop Nintendo-gegevens uit, waaronder informatie over prototypes, gecancelde projecten en broncodes. Hierin bevond zich ook info over Super Mario World. Een prototype-kaart van het spel zat toen ook in de data, maar deze was corrupt en kon daardoor niet bekeken worden.

De onderzoeker codfish1002 kreeg het echter voor elkaar om de data te redden, waardoor we nu een kijkje kunnen nemen op een vroege versie van de Super Mario World wereldkaart. Twitter-gebruiker MrTalida heeft hem vervolgens online geplaatst.

De prototype-wereldkaart voor Super Mario World uit 1989

De protoype-kaart stamt uit 1989 en verschilt flink van de uiteindelijke “overworld” zoals we die kennen uit Super Mario World. Op de kaart zien we elf levels, twee kleine kastelen en een groot kasteel. De level-iconen en het water lijken te komen uit Super Mario Bros. 3 voor de NES. Maar de bomen in het noorden kennen we uit het Forest of Illusion, en de groene bergen uit de eerste wereld Yoshi’s Island, zoals we die zien in de uitgebrachte versie van Super Mario World.

Super Mario World werd in 1992 uitgebracht in Europa voor de SNES. Wie een abonnement heeft op Nintendo Switch Online, kan het spel spelen op de Nintendo Switch.

Wat vind je van deze nieuwe vondst? Laat het ons weten in de comments! 

Like dit bericht:

Over Dennis

De liefde voor Nintendo begon bij Dennis met de grijze Game Boy en Kirby's Dream Land. Vooral de handhelds van Nintendo hebben een speciaal plekje. Maar ook zijn pc staat regelmatig te draaien. En als Dennis niet aan het gamen is, speelt hij basgitaar of staat hij bij een concert. Op 10 maart trekt hij altijd zijn Mario-sokken aan!

Lees meer over Dennis

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Samus niet in Fortnite omdat Nintendo haar exclusief op de Switch wilde hebben

1

Nieuws Samus niet in Fortnite omdat Nintendo haar exclusief op de Switch wilde

23-04-2024

0

Erik

DecaPolice begon ooit als ‘opvolger van de Layton-serie’

0

Nieuws DecaPolice begon ooit als 'opvolger van de Layton-serie'

20-03-2023

1

Rik

Super Mario Bros. Movie krijgt nieuwe tv-spot

2

Media Super Mario Bros. Movie krijgt nieuwe tv-spot

19-03-2023

4

Thijmen

Discussieer met ons mee! 2

Martijn

21 mrt 23 om 12:39

#9258‍

3511 XP | 406 comments

Die is wel primitief. Was ook in de maak bij de overgang naar de Super Nintendo en zo ziet deze er ook uit. Vraag me af wat ze voor ogen hadden. Zo is er een paddenstoelendorp te zien, maar in Super Mario World doen juist geen Toads mee. Beetje de 'missing link' tussen Super Mario World en Super Mario Bros. 3 inderdaad, zo te zien. Die groene bergen bij wereld 1 zijn toch gewoon uit Grass Land afkomstig, dus Super Mario Bros. 3?

De uiteindelijke wereld van Super Mario World is wel een flinke stap voorwaarts en veel mooier. In 1989 zaten we hier nog te wachten op Super Mario Bros. 3 en was Super Mario Bros. 2 het recentste deel. Is wel apart om te zien hoe Super Mario World er in 1989 nog zo NES-achtig uit leek te zien.

Yosher

22 mrt 23 om 06:58

#9262‍

5871 XP | 1087 comments

Hoe het er ook uit ziet, ik vind het persoonlijk altijd wel interessant om te zien hoe een game zich ontwikkeld. Dit soort bèta elementen zijn altijd tof om te zien, ook al verbleekt het met de uiteindelijke release. 

De eerste screenshots die we van deze game kregen trouwens hadden ook een paddestoel overworld als ik het goed heb, maar dan van een meer diagonaal perspectief gezien. Dus had ook niet doorgezet. Maar zet je wel aan het denken in hoever deze map eerst bedoeld was voor de uiteindelijke release.

Misschien was deze map wel bedoeld voor wereld 1, en dat latere werelden hele andere vormen gingen aannemen. De verdere lay-out van deze map, inclusief de elementen genomen vanuit eerdere Mario games, zouden waarschijnlijk ook wel vervangen zijn ook al was deze map er verder wel doorgekomen. 

Hoe dan ook, tof om te zien. Ik weet dat Nintendo er geen fan van is, maar ik vind veel wat uit die gigaleak is gekomen wel tof, want het leert ons gewoon veel over de games waar veel van ons mee zijn opgegroeid! En het is altijd leuk om te speculeren over wat had kunnen zijn.