Oprichter Eidos Montreal: 'Sony wil Square Enix Tokyo hebben'

  • Nieuws

  • 27 jul 22 om 02:30

  • Rik

  • 6

Een paar maanden terug konden we melden dat Square Enix haar Westerse studio’s afstootte. Stephane D’Astous, de oprichter van een van de afgestoten studio’s, doet in een interview een boekje open over de geruchten die hij heeft gehoord. Sony zou bijzonder geïnteresseerd zijn om (een deel van) Square Enix in te lijven.

Stephane D’Astous was de oprichter van Eidos Montreal. Deze studio is eerder dit jaar samen met Crystal Dynamics en Square Enix Montreal overgenomen door The Embracer Group. Zo’n 50 IP’s waren eveneens onderdeel van de deal. Onder andere Tomb Raider, Deus Ex, Thief, Legacy of Kain én de licentie op de Marvel-games zijn tegenwoordig eigendom van The Embracer Group. Het overname-bedrag van 300 miljoen dollar werd door veel experts als ‘opvallend laag’ omschreven.

In een interview met gamesindustry.biz vertelt D’Astous nu over de geruchten die hij heeft vernomen over de koersverandering bij Square Enix. Hoewel D’Astous Eidos Montreal al in 2013 verliet, heeft hij altijd goede contacten onderhouden met zijn voormalige werknemers. Een deel van zijn informatie komt rechtstreeks van huidige werknemers. Zij vroegen hem om advies nadat zij zich overvallen voelden door de overname-aankondiging.

D’Astous zei het volgende (vertaald):

Als ik tussen de regels door lees, was Square Enix Japan niet zo toegewijd [aan ons] als we aanvankelijk hoopten. En er zijn geruchten, uiteraard, dat met al deze activiteiten rond fusies en overnames, dat Sony dolgraag Square Enix binnen hun portfolio wil hebben. Ik heb geruchten gehoord dat Sony heeft aangegeven dat ze echt geïnteresseerd zijn in Square Enix Tokyo, maar niet in de rest. Dus, ik denk dat Matsuda-san [CEO van Square Enix, red.] het als een garage verkoop aanpakte.

Mogelijke gevolgen voor Nintendo

Officieel houdt Square Enix vol dat ze niet geïnteresseerd zijn om overgenomen te worden. Toch gaan de geruchten dat Sony op de ontwikkelaar aast al langer rond. Met name de Final Fantasy en Kingdom Hearts-franchises zouden de interesse wekken van Sony. Voor Nintendo zou een overname waarbij alle games van Square Enix voortaan exclusief voor Sony-platforms uitkomen een grote klap zijn. Naast grote series als Final Fantasy en Dragon Quest, zouden ook de titels van Square Enix’s Team Asano niet meer uitkomen op Nintendo-apparaten. De titels van Team Asano zijn momenteel juist exclusief voor de Nintendo Switch. Games als Octopath Traveller, Triangle Strategy, Bravely Default en het vorige week uitgekomen LIVE A LIVE zijn belangrijke releases voor Nintendo. Deze games scoren stuk voor stuk hoge cijfers en zijn een belangrijke aanvulling op Nintendo’s eigen game-aanbod. Erik droomde daarom ook weg van een scenario waarbij Nintendo juist Square Enix zou overnemen. Let op: dat artikel is geschreven voor het afstoten van de Westerse studio’s.

Denk jij dat het realistisch is dat Square Enix opgekocht wordt door Sony? En wat zou Nintendo hier volgens jou tegen moeten ondernemen? Speculeer met ons mee in de comments!

Bron: gamesindustry.biz

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Pikmin 2 tikt de 20 aan!

0

Special Pikmin 2 tikt de 20 aan!

29-04-2024

0

Mark

Koopa Café Aflevering 3 – De drip-feed DLC discussie

0

Podcast Koopa Café Aflevering 3 - De drip-feed DLC discussie

27-07-2022

4

Dreon

Beluister het nummer ‘A Step Away’ uit Xenoblade Chronicles 3

0

Nieuws Beluister het nummer 'A Step Away' uit Xenoblade Chronicles 3

26-07-2022

2

Rik

Discussieer met ons mee! 6

Fl@ppy

27 jul 22 om 09:35

#6092‍

2786 XP | 539 comments

Ik had al zo mijn ideeen en dit bevestigd het wel een beetje. Zou het een klein beetje jammer vinden. Maar haal meestal alsnog een Sony console voor de JRPG's die ik niet wil missen.

Rik

27 jul 22 om 14:43

#6099‍

4694 XP | 668 comments

Tja, af en toe snap ik Nintendo echt niet... Het geld klotst tegen de plinten bij The Big N en je ziet van verre aankomen dat Sony deze move probeert te maken. Juist met het oog op de volgende generatie hardware, wanneer ze niet meer kunnen leunen op het verzekerde succes van de Switch, zou het een enorme klap zijn als al die grote JRPG's wegvallen.

Vanuit mijn perspectief zou Nintendo er echt goed aan doen om een minderheidsaandeel in Square Enix te nemen om te voorkomen dat die 3rd party wegvalt. In het slechtste geval zal Sony dan alsnog met Nintendo om tafel moeten en kunnen ze in ieder geval Team Asano/Dragon Quest voor zichzelf veilig stellen.

Yosher

27 jul 22 om 10:23

#6095‍

5886 XP | 1090 comments

Dat zou wel echt zuur zijn. Zou ook geen Cloud in Smash meer betekenen in de toekomst waarschijnlijk. 

Rik

27 jul 22 om 14:37

#6098‍

4694 XP | 668 comments

Geen Cloud meer in Smash Bros... het is maar waar je je druk om maakt

Yosher

27 jul 22 om 16:40

#6101‍

5886 XP | 1090 comments

Haha, natuurlijk maak ik me om wel meer ''druk'' dan alleen dat. Square is natuurlijk een grote naam in de industrie en ook voor Nintendo belangrijk, en één van m'n favoriete games (Final Fantasy IX) is van hun.

Maar feit voor mij is ook dat hedendaags Square Enix maar weinig voor mij persoonlijk uitbrengt. LiveaLive heb ik geprobeerd en vond ik niks, Bravely Default trekt me niet helemaal, Dragon Quest ook niet. En Final Fantasy komt niet op Nintendo tenzij het oude titels zijn, en alle echt interessante oude FF games naar mijn mening zijn al op de Switch. En hun nieuwe FF titels lijken me eerlijk gezegd ook niet eens zo heel interessant.

Voor de toekomst zou het dan wel alsnog zuur zijn natuurlijk, maar ik weet niet wat voor toekomstige titels van hun interessant zouden zijn voor mij. Smash Bros daarentegen ben ik wel altijd voor in, dus ja, alles bij elkaar geteld maak ik me momenteel het meest ''druk'' over Cloud in toekomstige Smash games.

Apenknul

27 jul 22 om 21:10

#6102‍

3774 XP | 710 comments

Ik heb niks met RPG's, wat Square vooral maakt, dus voor mij persoonlijk maakt het niet zo veel uit. Voor Nintendo en haar fanbase zal dit wel een grote impact zijn als Sony het daadwerkelijk doet. Één ding wel, als Nintendo Square zou kopen hebben zij de HD-2D engine in eigen handen, en dan kan je verschillende shizzle maken ipv alleen RPG's. Dus, ook Cloud, Sephiroth en wellicht Sora in Smash zijn reden 1 waarom ik dit niet wil gebeuren, maar reden 2 is dus echt wel de HD-2D engine die Nintendo zal ontglippen.

Mocht Sony Square opkopen, zou ik echt graag actie willen zien van Nintendo. Ik weet wat Furukawa heeft gezegd; Dat ze alleen bedrijven kopen die het Nintendo bloed oid bevatten. Maar als de ene relatie na de ander verdwijnt door dit soort opkoopacties houd Nintendo erg weinig 3rd party over voor een nieuwe generatie. Ik zou dan zeggen: Nintendo, koop alsjeblieft dan Sega, Capcom, Konami of mijn persoonlijke favoriet: Take-Two Interactive (met Rockstar)

Van Konami kan je ook leuke games krijgen: Metal Gear Solid, Silent Hill, Bomberman, Contra, Castlevania. Maar dacht dat ze ook een cartoonish honkbal game hebben, en Goemon, en ze hebben een traditionele fighter Deadly Arts.