Nintendo of America had zorgen over paarse kleur GameCube

4

Als het aan Nintendo of America had gelegen, was onze oude, vertrouwde GameCube niet in het paars verschenen bij de release in 2001. 

Het is al twintig jaar geleden dat de kubus in Amerika verscheen (in Europa moesten we nog geduld hebben tot mei 2002). Om het jubileum te vieren sprak videogameschronicle.com met onder andere voormalig Vice President of marketing and corporate affairs Perrin Kaplan en voormalig director of corporate communications Beth Llewelyn. Die vertelden dat het team helemaal niet blij was met de paars kleur (vertaald):

Wij stelden zelfs voor dat paars niet de beste kleur was om mee te beginnen en [Japan] zei, ‘nee, die gaan we gebruiken.’ Toen hebben we aangedrongen op zwart en zilver, omdat ik denk dat in de VS niemand ooit echt de paarse kleur eerder had gedaan. Het was niet dat je geen hardware kon uitbrengen die een andere kleur had, het was gewoon een erg… ‘vrouwelijk’ uitziende kleur. Het voelde gewoon niet mannelijk aan, denk ik. Ik herinner me dat we erg nerveus waren op de E3 dat we slechte pers zouden krijgen, puur gebaseerd op de kleur.

Beth Llewelyn kon dit beamen (vertaald):

Dit dateert van voor Apple. Tegenwoordig is het kiezen van een kleur een statement. Maar in die tijd waren alle spelsystemen zwart… zelfs wit was nog niet echt gangbaar. Nintendo was nooit een technologieverhaal, maar we waren altijd bezig met het bestrijden van wat onze concurrenten bij Sony en Microsoft deden vanuit een PR-perspectief en het hebben van deze paarse doos hielp daar niet echt bij.

In het interview komen nog andere (oud-)medewerkers aan het woord, onder andere over de commerciële flop van het apparaat en het handvat dat uiteindelijk door vrijwel niemand gebruikt werd. Ook de mooie dingen komen aan bod, zoals de prima line-up van games en het steeds breder wordende gamepubliek. Het volledige (Engelstalige) verhaal is te lezen op de website van Videogamechronicle.

Weet jij nog wat je vond van het paarse apparaat toen het werd aangekondigd? Had je liever een andere kleur gezien? Laat het weten in de comments!

Over Kitty

Kitty houdt van helemaal opgaan in andere werelden. Of het nou een door verhaal gedreven avontuur is als advocaat, een open wereld waar een prinses gered moet worden, of een wereld die nog helemaal gebouwd moet worden. Verder checkt ze als eindredacteur alle teksten op N1-UP, om de wereld voor verdere taalfouten te behoeden.

Lees meer over Kitty

Discussieer met ons mee!

Rogeroz

19 november 2021 12:25

#2581

Ik had ook een paarse GameCube. In die tijd als kind vond ik er niet zoveel van, eigenlijk. Hij speelde vette games, dat was het belangrijkst! Pas later toen er een zilveren en zwarte kwam, dacht ik pas: die kleur ziet er wel vetter uit!

Fl@ppy

19 november 2021 17:27

#2582

Het paars heeft me nooit gestoord zover ik me herinner. Ik wilde graag zelda en smash spelen. Ik zal me misschien best eens afgevraagd hebben waarom die kleur... Pastte iig goed bij de GBA

rob1N

20 november 2021 15:45

#2588

wat flappy zegt, het matcht met de GBA. nintendo probeert toch altijd wel op de een of andere manier de handheld en de console op elkaar aan te sluiten. Ik vond die kleur ook niet echt mooi, maar zwart was toen nog niet beschikbaar.

Ribbelchips

23 november 2021 10:54

#2624

Ik wou juist de paarse. Speciaal voor naar Duitsland gereden omdat ze hier alleen nog maar zwart hadden. Vind het nog steeds een vette kleur.

of om een reactie achter te kunnen laten.