Nintendo blokkeert Steam-release Wii-emulator

  • Nieuws

  • 28 mei 23 om 23:21

  • Rik

De ‘Nintendo Ninja’s’ slaan weer toe. De Steam-release van de Dolphin Emulator is geblokkeerd door de advocaten van Nintendo.

De Dolphin Emulator maakt het mogelijk om Wii- en GameCube-games af te spelen op pc’s. De emulator bestaat al zo’n 20 jaar, maar in maart gaf Dolphin aan later dit jaar beschikbaar te willen komen op het Steam-platform. Steam-eigenaar Valve heeft laten weten een DMCA (De Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act) verzoek te hebben gekregen van Nintendo. The Big N stelt dat Dolphin inbreuk maakt op hun intellectuele eigendomsrechten. Tot de zaak definitief beslist is heeft Valve de pagina van Dolphin geblokkeerd. Het Dolphin-team geeft inmiddels aan dat de Steam-release van de emulator ’tot nader order is uitgesteld’.

Het logo van Dolphin Emulator

De Dolphin-emulator gebruikt deze cryptografische sleutels zonder toestemming van Nintendo en ontsleutelt de ROM’s op of vlak voor de runtime. Daarmee omzeilt het gebruik van de Dolphin-emulator op onrechtmatige wijze “een technische maatregel die de toegang tot een krachtens de auteurswet beschermd werk beschermd”.
-Deel van het DMCA-verzoek (vertaald)

De Nintendo GameCube kwam uit in 2001 (EU: 2002) en werd in 2006 opgevolgd door de Nintendo Wii. De Wii werd op zijn beurt in 2012 opgevolgd door de Wii U.

Vind jij het terecht dat Nintendo nog zo beschermend is, ook al zijn de Wii & Gamecube al ruim 10 jaar verouderde hardware? Laat het ons weten in de comments!

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Muziek Xenoblade 2’s Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

0

Nieuws Muziek Xenoblade 2's Torna DLC geïnspireerd op film Whiplash

02-10-2023

1

Karlijn

Welke Xenoblade-games zijn te spelen op de Nintendo Switch?

8

Special Welke Xenoblade-games zijn te spelen op de Nintendo Switch?

29-05-2023

7

Rik

Guinness World Records: TotK snelst verkopende Nintendo-game aller tijden

2

Nieuws Guinness World Records: TotK snelst verkopende Nintendo-game aller tijden

28-05-2023

4

Rik

Discussieer met ons mee! 3

Maurice

29 mei 23 om 02:51

#10048‍

2187 XP | 168 comments

Nintendo zal wel een paar Gamecube en/of Wii ports willen uitbrengen op de Switch en hoopt geen inkomsten mis te lopen.🤔

TAW64

29 mei 23 om 09:46

#10049‍

8 XP | 1 comments

Ik meen dat Nintendo ten tijde van de Gamecube de eerste spellen liet verschijnen waarbij een speciale engine in de software zat, waarbij spelelementen makkelijker "aan elkaar geplakt" konden worden. Ze gebruiken dit denk ik nog steeds in de spellen. Als dit eenvoudig (en zomaar door iedereen) te emuleren is dan lijkt het hek van de dam.    Los daarvan: ja, het kan altijd nog dat Nintendo de spellen in welke vorm dan ook laat verschijnen op huidige of toekomstige systemen. Vind ik het terecht dat Nintendo zo beschermend is? Ja. Je mag niet zomaar inbreuk maken op het werk en de rechten van een ander, hoe groot die partij ook is, hoe "verouderd" de techniek, de ondersteunende software of de game dan ook is.

Paul

30 mei 23 om 12:21

#10063‍

3069 XP | 516 comments

Tja, die keys zijn gebonden aan Nintendo ja. Dat maakte het qua installatie en gebruik een stuk laagdrempeliger, maar maakte het tegelijkertijd ook niet compleet onafhankelijk zoals andere emulators.

Met een PS2 emulator moet je bijvoorbeeld je eigen BIOS-file aanleveren. Dit is een extra drempel maar maakt het legaler dan die van Sony zelf te gebruiken.