Nintendo 3DS en Wii U eShop sluiten vannacht hun deuren

 • Nieuws

 • 27 mrt 23 om 13:42

 • Erik

Update 27-03-2023: Vandaag is de laatste dag dat de Nintendo 3DS en Wii U eShop open zijn. De virtuele winkel sluit officieel om 02:00 uur vannacht (28 maart) de deuren.

Wil je nog een spelletje halen? Wacht dan niet te lang meer. Verscheidene ontwikkelaars, waaronder Atlus, WayForward, Thunderful en Yacht Club Games hebben een last-minute sale, waarmee je titels met gigantische korting kunt halen.

 


 

Update 20-02-2023: Nintendo heeft een reminder gedeeld over het sluiten van de Nintendo 3DS en Wii U eShop. Ook is de pagina met veelgestelde vragen bijgewerkt. We zetten nog even de belangrijkste punten op een rijtje!

 • Op 27 maart sluiten de eShops voor de Nintendo 3DS en de Wii U. Vanaf dan is het niet meer mogelijk om nieuwe aankopen te doen. Dit geldt voor zowel games als DLC. Ook downloadcodes zijn vanaf dan niet meer geldig.
 • Vanaf 1 maart 2023 is Fire Emblem Fates niet meer te koop. De DLC van Fire Emblem Fates is nog aan te schaffen tot en met 27 maart.
 • Eerder leek content zoals thema’s, grijppogingen in Nintendo Badge Arcade en minigames in Streetpass Mii-Park langer beschikbaar te blijven. Nu geeft Nintendo aan dat ook deze aankopen na 27 maart niet meer mogelijk zijn.
 • Je kunt je tegoed dat gekoppeld is aan je Nintendo Network ID (welke gebruikt wordt in de 3DS en Wii U eShop) samenvoegen met je tegoed dat is gekoppeld aan je Nintendo account. Zo kun je je tegoed gebruiken op de Nintendo Switch. Dit kan tot en met maart 2024.
 • Als je vóór 27 maart nog tegoed wilt toevoegen om iets te kopen in de Nintendo 3DS of Wii U eShop, dan kan dat door je Nintendo Network ID en je Nintendo account te koppelen, en daar je tegoed op aan te vullen. Dit tegoed kan dan gebruikt worden op zowel de Nintendo Switch, Nintendo 3DS en WiiU.
 • Games opnieuw downloaden, free-to-play titels downloaden, of online spelen blijft voorlopig mogelijk op de Nintendo 3DS en Wii U. Nintendo heeft hier nog geen einddatum voor gegeven.

Alle details over het sluiten van de Nintendo 3DS en Wii U eShops staan vermeld op de Nintendo support-pagina of in het originele artikel hieronder.

Originele bericht: 28-08-2022:

Nintendo heeft bekend gemaakt dat ze de Nintendo 3DS en Wii U eShop sluiten. Vanaf 27 maart 2023 is het niet meer mogelijk om games in de Nintendo eShop of Virtual Console van die platformen te kopen.

Let op: vanaf morgen is het niet meer mogelijk om via de Wii U of Nintendo 3DS eShop geld te zetten op je Nintendo Account.

Via de volgende stappen zet Nintendo het sluitingsproces in gang:

 • Sinds 23 mei 2022 is het niet langer mogelijk om een creditcard te gebruiken om betaalmiddelen op een account te zetten in de Nintendo eShop op de Wii U of de Nintendo 3DS-familie.
 • Vanaf 29 augustus 2022 is het niet langer mogelijk om een Nintendo eShop-kaart te gebruiken om betaalmiddelen op een account te zetten in de Nintendo eShop op de Wii U of Nintendo 3DS-familie. Het blijft echter mogelijk om downloadcodes te gebruiken.*
 • Vanaf 1 maart 2023 is Fire Emblem Fates niet meer te koop
 • Vanaf 27 maart 2023 is het niet meer mogelijk om zaken aan te schaffen in de Wii U en Nintendo 3DS eShop, ook niet via downloadcodes.

Lees meer op de infopagina van Nintendo.

*Mocht je je Nintendo Network ID-account (3DS en Wii U) en je Nintendo Account (Nintendo Switch) aan elkaar gelinkt hebben, dan kun je deze gedeelde balans gebruiken om games en DLC te kopen tot maart 2023. Het is dus tot die tijd technisch mogelijk om een Nintendo eShop-kaart op de Nintendo Switch te gebruiken, en het tegoed vervolgens in te wisselen op de Nintendo 3DS of Wii U.

Online spelen blijft voorlopig mogelijk

Niet alle functies gaan verloren bij het sluiten van de Nintendo eShop. Het is na maart 2023 nog wel mogelijk om:

 • Games online te spelen
 • Software updates te krijgen
 • Eerder gekochte content opnieuw te downloaden
 • Bepaalde content te kopen: thema’s, Nintendo Badge Arcade, Streetpass Mii-park, Pokémon Bank (Nintendo 3DS) en Wii Sports Club (Wii U)
 • Free-to-start games downloaden

Nintendo heeft geen datum gegeven voor een eventueel stopzetten van deze services.

Uitgelichte afbeelding bij 3DS en Wii U eShop sluiten 27 maart 2023

Geen plannen voor nieuwe Virtual Console

Het sluiten van de Nintendo eShop betekent dat er voorgoed een einde komt aan de Virtual Console. Virtual Console was voor lange tijd Nintendo’s manier om klassieke content beschikbaar te maken. Je kon onder andere NES, SNES en Nintendo 64-titels kopen voor een gezette prijs.

Nintendo gaf in eerste instantie aan dat ze geen plannen hebben om deze content voort te zetten. Onderstaande quote is inmiddels verwijderd van de FAQ:

“Wij denken dat dit [Nintendo Switch Online] een effectieve manier is om klassieke content beschikbaar te maken aan een brede spelersgroep. In deze bibliotheken kunnen nieuwe en vaste spelers niet alleen de spellen vinden die ze kennen of van gehoord hebben, maar ook andere games die ze anders misschien niet hadden geprobeerd.

We hebben op dit moment geen plannen om klassieke content op andere wijze aan te bieden.”

Het sluiten van de Nintendo 3DS eShop en Wii U eShop is volgens Nintendo het natuurlijke gevolg van de console-cyclus, wanneer de apparaten minder gebruikt worden. De Nintendo 3DS is op het moment van schrijven bijna elf jaar oud, terwijl de Wii U in november 2012 is uitgebracht. In juli vorig jaar kwamen de eerste tekenen al naar boven voor een eventueel sluiten.

Op Nintendo Switch Online is het mogelijk om NES en SNES-spellen te spelen via een Netflix-achtige bibliotheek. Met Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket komen hier ook Mega Drive en Nintendo 64-spellen bij.

Dit bericht is origineel gepubliceerd op 16 februari 2022. De laatste update was op 20 februari, 10:09 uur.

Bron: Nintendo

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan acht jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Van Gogh Pikachu Pokemon eevee Merch Promokaart

2

Column Pokémon x Van Gogh-samenwerking is pure chaos

29-09-2023

6

Evelyne

Aonuma toont morgen 10 minuten Zelda: Tears Of The Kingdom

9

Nieuws Aonuma toont morgen 10 minuten Zelda: Tears Of The Kingdom

27-03-2023

7

Dennis

Wat speel je dit weekend? [25 maart] 

6

Special Wat speel je dit weekend? [25 maart] 

25-03-2023

5

Erik

Discussieer met ons mee! 6

oldman86

16 feb 22 om 12:28

#3690‍

1091 XP | 203 comments

Laat dan alsjeblieft de oude Pokémon games naar de switch komen of via switch online ik wil ze zo graag spelen 

Zool

18 feb 22 om 10:08

#3726‍

1583 XP | 296 comments

Meer dan 1000 games verdwijnen….. 

best wel een ding. Nintendo rekent op 10 jaar, dus reken ook maar alvast voor je lieve Switch.

ageQned

19 jul 22 om 10:14

#6012‍

1090 XP | 187 comments

Hoe bedoel je best wel een ding? Reeds aangeschafte games kan je gewoon blijven spelen. 

Zool

19 jul 22 om 22:39

#6026‍

1583 XP | 296 comments

Zeker, maar ook die kan je -op een later tijdstip- ook niet meer downloaden. Ofwel, je digitale aankopen hebben per definitie een houdbaarheid… 

over 20 jaar je oude digitale 3ds/wiiu games downloaden kan je zeker wel vergeten of je day one patches op je fysieke games, of dlc. Dit is geen gameboy waar je cart 30 jaar meegaat. Valt me echt op hoe makkelijk men hiermee omgaat….  Sommige games verdwijnen zo voor goed, sommige fysieke games zijn onspeelbaar of deels speelbaar of missen belangrijke elementen… het is voor de gamer hoe dan ook slecht nieuws.

 

 

Yosher

27 mrt 23 om 16:01

#9317‍

5068 XP | 941 comments

Blijft toch zuur hoor. Dit is wel echt een reden voor mij om toch eens over te stappen op Steam waar je dit probleem niet tot nauwelijks hebt volgens mij. Maar ja, daar heb je al die typische Nintendo titels weer niet, en PC games speel ik sowieso al bijna niet.

Garrus

27 mrt 23 om 20:29

#9323‍

1450 XP | 263 comments

Xbox pakt dit veel beter aan; Op de Series X kun je bijv oude Xbox 360 and Xbox One games kopen; Ik heb onlangs Sonic Unleashed weer eens aangeschaft. Zo fijn dat dit daar kan.. Nintendo zou dit óók kunnen doen, maar ja, ligt teveel voor de hand voor het meest dwarse game bedrijf wat er is haha.

Ik heb zelf op de 3DS nog even Stella Glow en Shovel Knight Treasure Trove gekocht. Vaarwel, E-Shop!